12 съвета за физическа подготовка за ски пистата

Професионалните спортисти винаги тренират преди състезанието. При ски спорта за любителите нещата не стоят по-различно. Ето защо ви съветваме да се подготвите физически преди да се качите на ските.

Планирайте месец и половина по-рано преди да отидете на ски, да започнете да тренирате упражнения, които да ви подготвят за пистата. Не се натоварвайте от самото начало – постепенно ще успявате да правите упражненията по-добре и  за по-дълго време. По този начин ще влезете във форма и ще сведете до минимум шансовете за наранявания.

Съвети за предотвратяване на наранявания

  1. Следете позата на тялото докато сте във фитнес залата – раменете трябва да са изправени назад. Дръжте корема стегнат. Това ще ви помогне да свикнете с позата на тялото по време на ски.
  2. Винаги следете движенията на краката. Коленете ви не трябва да минават нивото на пръстите на краката – това предпазва сухожилията от стрес.
  3. Винаги загрявайте преди упражненията.
  4. Не забравяйте, че тренировката е маратон, а не спринт. Не се опитвайте да компенсирате пропуснатите в една сесия упражнения на следващата.
  5. Никога не пренебрегвайте крайната цел, мислете за нея всеки ден, докато се упражнявате.
  6. Дайте на мускулите си достатъчно време за възстановяване.
  7. Тренирайте и извън фитнеса – уредите не са ви нужни.
  8. Непрекъснато променяйте рутината си. Ако нещо не ви изглежда наред, консултирайте се с треньор или спрете да правите конкретното упражнение.
  9. Не преминавайте границите си. Прекомерното натоварване на мускулите, твърде високата интензивност или неправилна тренировка, може да причинят наранявания.
  10. Планирайте тренировките на фази. Задайте 45-дневен план с увеличаване на интензивността с всяка следваща седмица.

И златното правило:

Никога не тренирайте на празен стомах!