Как да изберем гуми за автомобила си

Зимни гуми за безопасно шофиране

Безопасността при шофиране през зимата е изключително важна. Единственият начин да си осигурите спокойствие на пътя  да се оборудвате със зимни гуми. Зимните гуми оказват влияние върху контрола на водача над превозното средство, както и за по-плавните взимане на завои и спиране на автомобила.

Изборът на зимни гуми за автомобила може да се окаже скъпо начинание, особено ако не сте наясно как да подберете правилния модел гуми за вашата кола. Налага се да закупите 4 броя нови гуми, които ще ви влизат в употреба през зимния период, а през летния е добре да ги пазите на сухо и проветриво място. Тази година можете да закупите зимни гуми от Радиал със специални отстъпки от цената.

Защо е наложително закупуването на зимни гуми?

Зимните гуми са необходими при шофиране в метеорологични условия с под 7 градуса температура и със сняг и/или лед по пътната настилка. Летните гуми правят колата нестабилна в зимни условия. Зимните гуми са изработени по начин, по който да осигурят безопасност при шофиране и да гарантират нужния контрол на водача над превозното средство.

Как да изберем гуми за автомобила?

Когато избирате модел нови зимни гуми, трябва да съобразите типа, размера и радиуса на гумата. Изберете модел гуми според спецификациите, които препоръчва производителят на вашия автомобил. Никога не купувайте гуми, които са с по-малък размер отколкото вашия автомобил изисква. Също така, не се препоръчва „смесването“ на няколко вида гуми, т.е. не си закупувайте по-малко от 4 бр. гуми от един модел за целта.

Ако карате спортен модел, то вероятно бихте желали да си закупите зимни гуми, които предлагат добра комбнация от управление на автомобила и изпълнение на пътя. Зимните гуми за висококачествено представяне на пътя са проектирани така, че да помагат при ускоряването при шофиране, както при сухи, така и при влажни климатични условия.

По какво се различават зимните гуми?

Зимните гуми са специално проектирани, за да се представят добре при заледени, влажни и снежни климатични условия. Сцеплението на гумата с пътната настилка е оптимизирано по начин, по който да осигури на водача сигурност на пътя.

Всесезонните гуми обикновено пасват при всички климатични условия, тъй като тяхната цел е да осигурят необходимия комфорт при шофиране както през зимата, така и през лятото. Те обаче не могат да притежават качествата на зимните гуми, нито на летните. Всесезонните гуми са компромисен вариант, който се препоръчва в крайни случаи.

Кога да сменим летните гуми със зимни?

Смяната на летните гуми със зимни се извършва през месеците октомври-ноември, когато температурите започнат да падат под 7 градуса по целзий. Ако си закупите кола с летни гуми, ще усетите през октомври месец как колата започва да губи устойчивост при завои и при спиране при по-ниски температури. Ако разбирате за какво говорим, то вече ще знаете, кога е настъпило времето за смяна на гумите.

За да обобщим, ще посочим, че най-важноо нещо, което трябва да запомните при закупуването на нови зимни гуми, е да имате предвид вида превозно средство и препоръката на производителя за модел гуми. Ако имате колебания относно избора между различните модели, не се колебайте да се консултирате със специалистите на Радиал, те ще се отзоват и ще ви помогнат при разрешаването на дилемата.