Какво трябва да знаем, когато купуваме нови гуми

Гумите са един от най-важните елементи, когато става въпрос за безопасност на пътя. Те са единствената част от превозното средство, която установява контакт с пътнаа настилка и поради тази причина сцеплението на гумата се явява от първостепенно значение.

Гумите, като всеки продукт, имат срок на годност и от време на време изискват подмяна с нови по-добри. На практика, единствената част от автомобила/камиона или микробуса, която със сигурност се износва на определен период от време, са гумите. Например летните гуми се карат по-дълго през годината, но зимните се по-важни.

При избора на нови зимни гуми повечето хора се доверяват на съвета на консултантите в магазина и избират модел гума според препоръката на производителя на техния автомобил. Това е добър подход, тъй като шансът да сбъркате с избора на подходящи гуми се свежда до минимум.

В настоящата статия ще спрем вниманието върху основните моменти, които човек трябва да има предвид при избора на нови гуми за своя автомобил.

Идентифицирайте размера на гумата, от която се нуждаете

Може би това ви изглежда очевидно, но повечето хора не знаят размера на гумите, с които шофират автомобила си. Неправилният размер на гумата е един от най-големите проблеми, които се появяват при избора на нови гуми. За щастие, можете да идентифицирате правилния размер бързо без да вадите ролетка и да мерите гумата на ръка. Просто трябва да знаете къде да търсите. Можете да намерите точния размер в страничната част на гумите. Запишете числата на лист хартия преди да започнете да ровите в интернет или да влезете в магазина за авточасти.

Проучете добрите места за пазаруване на гуми

При закупуването на нови гуми хората получават множество опции като локални магазини, големи вериги магазини за авточасти, електронни магазини и пр. Можете да закупите зимни гуми от търговец или да си ги поръчате директно от производителя. Цената винаги варира в зависимост от това откъде решавате да закупите новите гуми. Като главно правило ще отбележим, че закупуването от производителя понякога не изглежда толкова скъпо, но  доставката от чужда държава оскъпява, ако марката няма франчайз в България. Ако закупувате новите гуми от автосалони и сервизи за авточасти, то може да ви се стори малко по-скъпо, но там със сигурност ще сте сигурни, че получавате оригинален продукт. При закупуването на гуми от по-дребни търговци цената може да е по-ниска, но качеството никога не е гарантирано. При закупуване на гуми онлайн обикновено изскачат най-големите промоции, като в повечето случаи това са сайтове на вериги магазини и човек може да вземе гумите на място, като се възползва от услуга по монтаж.

Не забравяйте разхода на гориво

В допълнение към темата за безопасността, която осигуряват гумите на пътя, друга важна метрика е разходът на гориво. Правилно подбраните гуми за колата с добра поддръжка могат да ви осигурят по-малък разход на гориво. Ако разходът на гориво има значение за вас, то е по-добре да не закупувате гуми за колата, които са по-различни от тези, с които колата ви е била купена. Дори и да се наложи да дадете повече пари за закупуване на точните гуми, имайте предвид, че те ще ви спестят пари в бъдеще от зареждане на гориво.

Помислете за износването на протектора

Колко дълъг е животът на гумата зависи от множество фактори като навиците на шофиране на водача на превозното средство, климатичните условия, пътните условия и колко често автомобилът е в движение. В оптимални условия, гумите издържат 100, 000 мили. Гумите, предназначени за състезателни коли издържат около 70,000 мили. При избора на гуми следва да се съобрази тяхното предназначение.