Съвети за зимните спортове: пазете тялото във форма

Ски сезонът е вече тук! Вече сте приготвили багажа и отбелязали в чек листа всичко необходимо за вашата ски екипировка. Но висококачественото ски оборудване не е всичко. И със сигурност не може да компенсира най-важния компонент за хубавото ски преживяване – издръжливостта и силата на тялото. Ако тренирате редовно във фитнеса и поддържате режим на физическо натоварване, то може да бъдете спокойни за ските тъй като добре тренираното тяло има по-добра издръжливост и се намалява риска от наранявания и травми. Независимо дали сте просто любители на ските или върли привърженици, подготовката на тялото е най-сигурният начин да си гарантирате безопасност, комфорт и забавление на пистата.

За предпазване от травми

За най-добра, цялостна защита от наранявания по ски склоновете е добре да помислите за по-строг режим на упражнения, който да спазвате. Лекарите по спортна медицина препоръчват 30 до 45 минути кардио тренировки – три до пет дни в седмицата, както и фитнес упражнения два до три дни седмично в зависимост от вашето фитнес ниво. Всички сесии следва да включват между 10 и 15 минути охлаждане и разтягане преди тренировка. Вероятно ви звучи твърде много, но след първите две сесии вече ще сте добили тренинг и осезаемо ще се чувствате в кондиция със спазването на режима на тренировки.

И двата спорта – ските и сноуборда, изискват непрекъснато подобряване и усъвършенстване на уменията, което включва скокове, въртене, овладяна смяна на посоките и баланс на тялото. Тренировките преди да се качите на пистата ще подобрят начина, по който тялото поддържа баланс, като по този начин се намалява шанса от възникване на контузии и наранявания. При падане може сериозно да се увредят прешлените на гръбначния стълб, което може да доведе до дискова херния или по известно като дископатия (разговорно).

Тренинг за сила

Други специализирани методи за тренировка работят в посока, в която мускулите се развиват и предоставят на тялото повече сила за по-бързи движения. Това е полезно, тъй като ски спортовете са свързани с много голяма интензивност. Ако интуицията ви подсказва, че това е тренировката за вас, препоръчваме да се обърнете към фитнес треньор, който да изготви конкретна програма, която да следвате.

Без значение какъв режим на тренировка изберете, то трябва да поддържате разнообразие на упражненията и дейностите. По този начин се цели да поддържате на ниво всички групи мускули, тъй като ските са спорт, който предизвиква натоварване на цяло тяло.

В заключение ще припомним, че на пистата не трябва да забравяте да пиете вода. Дори да не чувствате жажда, е важно да пиете по-често, за да остане тялото ви хидратирано по време на спускане. И не забравяйте да си почивате – ако почувствате умора, е по-добре да слезете от ските, защото в противен случай се увеличава рискът от наранявания.