Подготовка на автомобилите и гумите за зимата

Студеното време създава едни от най-трудните условия за шофиране. В настоящата статия ще припомним за основните задачи, които не бива да забравяте при подготовката на колата за зимния период.

Опасностите на пътя през зимата стават два пъти повече, тъй като се появяват факторите сняг, лед, вятър и дъжд, които възпрепятстват спокойното шофиране. С няколко прости проверки можете да се подсигурите, така че да няма притеснения, че автомобилът може да ви остави на пътя.

Списък с продукти за закупуване

Запасете се с необходимите консумативи при бързите проверки на нивата на течност за чистачки, антифриз и пр. По този начин винаги ще бъдете подготвени при нужда от доливане. Направете списък с консумативите, които се нуждаят от закупуване преди да паднат температурите.

Съвети за шофиране през зимата

Важно е да поддържате колата през цялата година, а през студените зимните месеци това става повече от наложително. Добрата новина е, че проверките на изправността на колата през зимата не се различават коренно от проверките през останалите сезони от годината. Тук все пак ще маркираме няколко основни момента, на които следва да се обърне внимание:

  • Проверка на акумулатора

Студеното и влажно време е „убиец“ за акумулатора. Създава неприятна ситуация, когато завъртите ключа на колата и акумулаторът умира. Ако акумулаторът създава трудности при запалването на автомобила, то несъмнено скоро ще ви се наложи да го замените с нов.

Можете да тествате сами акумулатора, ако разполагате с необходимата техника и познания, в противен случай препоръчваме да се доверите на специалист. Ако успявате да запалите колата, то я закарайте до близкия сервиз или към магазина за автомобилни части.

  • Проверка на нивото на антифриз

Антифризът, както подсказва името му, не позволява на водата в охладителната система на двигателя от замръзване. За да тествате ефективността на антифриза, който използвате, ще имате нужда от тестер за антифриз, който струва между 40 и 50 лв. За да го използвате, развийте капачката на резервоара с антифриз под предния капак на колата и направете проверка при студен двигател.

Спуснете тръбата в охладителната течност и вземете проба. Тестерът следва да отчете точката на замръзване на антифриза с помощта на скалата, която ще видите.

  • Проверка на течността за чистачки

Зимното време предполага влага и както се досещаме чистачките често ще влизат в употреба при шофиране. Проверявайте често течността за чистачки, тъй като през зимата се повишава риска от просто размазване на мръсотия по предното стъкло вместо да се почисти качествено от чистачките.

За да сте сигурни, че това няма да се случи на вас, отворете резервоара на предното стъкло под капака и го напълнете с течност за чистачки. Можете да си купите готова течност, която е смесена с вода, или да закупите концентрат, който ще трябва да разреждате с вода при наливане.

  • Проверка на светлините

Дните са по-къси през зимата, а времето усложнява видимостта дори през деня. Ето защо през зимните месеци поддръжката на светлините също е от първостепенно значение и препоръчваме да проверявате светлините редовно и при нужда да подменяте крушките на фаровете.

  • Смяна на летните гуми със зимни и закупуване на нови гуми

През месеците октомври – ноември е задължително да подготвите зимните гуми и да смените с тях летните. Зимните гуми ще ви осигурят по-голяма стабилност на пътя, и макар да е сериозна инвестиция, която много хора биха пожелали да си спестят, зимните гуми станаха задължителни при шофиране на сняг и лед.

Дебелината на протекторите е минимум 1.6 мм, като гумите с по-добри протектори могат драстично да подобрят управлението на автомобила през зимата, маневрите, както и представянето на автомобила при завои и при спиране. Зимните гуми влияят върху разхода на гориво и поради тази причина специалистите препоръчват инвестирането в качествени зимни гуми за сметка на по икономичен разход на гориво в бъдеще. При избора на зимни гуми няма да сгрешите, ако се доверите на специалистите от Radial.bg, които ще ви помогнат и ориентират при избора на модел според параметрите и нуждите на вашия автомобил.