Ски или сноуборд – какво да изберем

Ако тепърва сте решили да се впускате в зимните спортове, то първият въпрос, който изниква в главата е ски или сноуборд? И двата спорта са сериозни и гарантират добро забавление. Много ентусиасти ще ви кажат, че ските се учат по-лесно от сноуборда, а сноубордът, от друга страна, е по-забавен, но на практика решението зависи изцяло от вас самите и от това как вие усещате идеята за спорта.

За да ви помогнем в избора, ще откроим основните разлики между ските и сноуборда.

  • Когато и двата ви крака са прикрепени към една дъска, може да ви бъде трудно отначало да запазите равновесие. Сноубордът отнема известно време, за да се свикне да се пази баланс, докато при ските човек има много по-голяма свобода на движенията.
  • Попитайте всеки, който има опит в двата спорта и ще ви се каже, че ските са по-лесни за усвояване на умения за спускане по снега. Сноубордът се учи по-трудно и при първите спускания почти сигурно ще търпите неуспехи. Хората, които първо се учат на ски след това усвояват по-лесно карането на сноуборд.
  • Подобно на повечето мъжки спортове, ски и сноубордът крият големи рискове от наранявания, които за двата спорта могат да бъдат доста различни. Ските правят коленете по-уязвими, както и краката като цяло, тъй като може да се усучат в неправилна посока в движение. При сноуборда рискът от нараняване на китките, раменете и глезените е по-висок.
  • Мускулната треска след тренировка ще мъчи глезените и коленете ви особено при първите тренировки. Ето защо е много важно да имат добра физическа подготовка преди да започнете да учите, който и да е от спортовете.
  • При пренасяне на ски трябва да мислите за много повече елементи отколкото при сноуборда, където имате само една дъска за носене.
  • Седалковите лифтове могат да бъдат истинско предизвикателство за скиорите, тъй като трябва да внимават да не изтърват част от екипировката си. При сноубордистите обаче качването на лифта е доста по-трудно предвид двете стъпала, които са прикрепени към една дъска.